Svetlana Godoroja, studentă la specialitatea Finanțe și Bănci, Facultatea Științe Economice: mobilitatea academică la universitatea Vytautas Magnus din Lituania mi-a deschis noi orizonturi

Înainte de a pleca în mobilitate majoritatea cunoscuților mei îmi spuneau că orice experiență de acest gen este pe cât de interesantă, pe atât de provocatoare, astfel încât știam că programul Erasmus+ îmi va oferi momente captivante și lecții de viață, dar nu aveam așteptări prea mari.

În pofida acestui fapt, mobilitatea academică la universitatea Vytautas Magnus din Lituania, de care am avut parte în semestrul de toamnă al anului de studii 2021-2022, mi-a întrecut cu mult așteptările. Pe lângă orele de studiu și procesul educațional, am avut ocazia să călătoresc și să vizitez minunatele locuri din această țară șă să interacționez cu oameni de diferite culturi. Iar cea mai mare provocare a fost să mă descurc singură, departe de familie și de cei dragi.

În privința procesului educațional din cadrul Universității Vytautas Magnus din Lituania, am fost plăcut suprinsă de buna organizare a acestuia și a universității în ansamblu. Cadrele didactice au predat orele cu multă pasiune și profesionalism, aveau o atitudine prietenoasă și deschisă oricând le ceream ajutorul. Campusul universității era enorm, oferea condiții persoanelor cu dizabilități, iar fiecare sală de curs era dotată cu computere și proiectoare care înlesneau procesul educativ. De asemenea, în cadrul universității funcționau mai multe biblioteci modernizate și un centru sportiv care oferea studenților accesul gratuit la sala de sport unde puteai practica badminton, volei, pilates, gimnastică, zumba, baschet și multe altele.

În al doilea rând, am avut ocazia să călătoresc prin Lituania și am reușit să vizitez cele mai mari orașe ale ei – Vilnius, Kaunas, Klaipėda și Trakai. M-a impresionat foarte mult natura țării, deoarece întregul stat este plin de păduri și verdeață și chiar și în cele mai mari orașe o suprafață mare revine parcurilor, ceea ce face aerul și apele curate.

Cu toate acestea, cel mai mult m-a încântat interacțiunea cu oamenii din diferite țări, odată ce m-am împrietenit cu persoane din Taiwan, Italia, Spania, Malaysia, Kazahstan, Ucraina ș.a. Datorită lor am înțeles cât de fascinante sunt diversele culturi ale lumii, am devenit mai deschisă spre comunicare și am început să privesc lumea din mai multe perspective.

Dacă ar fi să descriu experiența mea în cadrul programului Erasmus+ în 3 cuvinte, acelea ar fi: uimitoare, provocatoare și captivantă.

La final aș vrea să mulțumesc organizatorilor programului Erasmus+ și coordonatorului de mobilități academice atât de la USM, cât și de la VMU pentru sprijinul acordat în această experiență unică și să le urez succes tuturor participanților în cadrul următoarelor proiecte de mobilitate academică!