Startup Academy UNI – program unic de învățare a Antreprenoriatului Tehnologic

Studenții Universității de Stat din Moldova au avut posibilitatea să învețe Antreprenoriatul Tehnologic. USM și Startup Moldova, cu susținerea USAID și Suediei, în cadrul proiectului Tekwill a lansat Startup Academy UNI – program unic de învățare a antreprenoriatului.

Mentori specializați în domeniile IT, business și startup-uri au ghidat participanții în crearea unui business de la idee la aplicare. Pe durata acestuia, studenții au fost familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc.

Echipa de formatori:

Nemciuc Mary – conducătorul proiectului, mnemciuc@ict.md

Frolov Evghenii – conducător de program, tracker@startupmoldova.digital

Covriga Irina – comunitate și comunicare, community@startupmoldova.digital

Rectorii și Prorectorii a 6 Universități de Stat din Moldova și-au încurajat studenții participananți la Startup Academy Moldova ce a avut loc din octombrie până în decembrie

Talentul, potențialul și aspirațiile tinerilor din Republica Moldova sunt premise care permit dezvoltarea sectoarelor dinamice și profitabile ale economiei naționale. Iată de ce, TEKWILL își centrează eforturile pentru încurajarea antreprenoriatului în rândul noilor generații. În anul de învățământ 2021-2022, cu suportul proiectului în 6 universități din Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul care predau IT-ul sau domeniile conexe, sa predat antreprenoriatul – una dintre direcțiile de investiții ale proiectului, cu suportul partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia.

Programul cuprindea un curs amplu, privind dezvoltarea de afaceri tehnologice și trendurile ecosistemului. Mentori specializați în domeniile IT, business și startup-uri au ghidat participații în crearea unui business de la idee la aplicare. Pe durata acestuia, studenții s-au familiarizați cu managementul strategic, planificarea financiară, marketing-ul, pitch-ul, atragerea investitorilor etc. Cursul s-a predat în limba engleză, iar procesul educațional presupunea o abordare mixtă de lucru în grup, dar și individual, tinerii fiind stimulați să studieze și să aplice cunoștințele în afara orelor. Participanții au fost selectați în funcție de ideea generată, nivelul de cunoaștere a limbii engleze și motivația de a participa în program.

  • Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM)
  • Universitatea de Stat din Moldova (USM)
  • Universitatea Tehnică a Moldovei
  • Universitatea de Stat din Comrat
  • Universitatea de Stat Alecu Ruso din Bălți
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

Programul intensiv s-a desfășurat în 12 module, timp de 13 săptămâni și sa culminat cu un Demo Day.

Modulele pe care le-au parcurs studenții sunt:

  1. Descrierea ecosistemului de Startup din Moldova
  2. Evaluarea unei idei și Analiza competitivă.
  3. Segmentarea audienței țintă.
  4. Customer Development.
  5. Problem/Solution Fit. Problem
  6. Problem/Solution Fit. Solution
  7. Modele de monetizare și finanțe. UNIT economics.
  8. Vânzări – ce înseamnă, structura, unelte necesare.
  9. Business modeling. Lean Canvas.
  10. Echipa – roluri, unelte și sfaturi necesare.
  11. Venture Investments. Tipuri de investiții.
  12. Presentation skills.

Rezultate obținute

Obiective de învățare propuse către profesori și studenții USM, inclusiv a Departamentului Administrarea Afacerilor, au constat în înțelegerea procesului de creare a afacerilor, identificarea, evaluarea și definirea oportunităților de afaceri și dezvoltarea unui plan de afaceri care va avea ca scop „vânzarea” ideii către potențialii investitori.

„Startup Academy” parte a programului Startup Moldova este o inițiativă educațională dedicată a actualilor și potențialilor antreprenori, care este dezvoltată în cadrul Proiectului TEKWILL, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Obiectivul de bază al Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT și asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării, precum și obținerea de noi abilități a participanților, prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Finalități

În cadrul instruirii la proiectul Startup Academy UNI – program unic de învățare a Antreprenoriatului Tehnologic au participat reprezentanții Departamentului Administrarea Afacerilor Scutaru Alexandru, Pestușco Nina, Volosiuc Ana.

Au primit certificate de absolvire în cadrul programului Startup Academy UNI – training pentru profesori.

Echipa profesorilor – mentori:

Natalia Pleșca – din partea USM.

Pestușco Nina – din partea Departamentului Administrarea Afacerilor.

Volosiuc Ana – din partea Departamentului Administrarea Afacerilor.

Studenții participanți la concursul de startup-uri își centrează eforturile pentru dezvoltarea calităților, abilităților și competențelor antreprenoriale.

Au participat la proiect din partea Departamentului Administrarea Afacerilor următorii sudenți:

  1. Bogdan Gladchii,
  2. Proca Artiom,
  3. Mihailov Maxim.

Lecțiile practice au fost structurate din diverse studii de caz. Studenții au avut posibilitate de a contacta direct și individual experții din domeniu. Cursurile teoretice și aplicative au fost prezentate săptămânal și au fost disponibile pe canalul Telegram și google docs:

https://drive.google.com/drive/folders/1xwQ14U3OB_bulq2o6-eSuzn-8bLd8ZZs?usp=sharing

Studenții au menționat că au rămas placut surprinși de calitatea seminarului Startup Academy Digital. Informațiile partajate, în special despre piața locală din Republica Moldova, sunt valoroase si foarte utile pentru deschiderea unei afaceri în Republica Moldova.

La momemt studenții au studiat 9 module.

13.12. 21 a fost data de finalizare a programei de instruire a studenților.

Cele mai bune startup –ri au fost evaluate și propuse pentru finanțare investorilor interni și externi.