Realizarea cursului „Migration as a Factor of European Security”

Realizarea cursului „Migration as a Factor of European Security”/”Миграция как фактор европейской безопасности, elaborat în cadrul proiectului ERASMUS-JMO-2023-CHAIR (EUREIS), 101126798 a avut loc în perioada 19 februarie – 15 aprilie 2024.

La cursul, titularul căruia a fost Golovataia L. s-au înscris studenții FSE din gr. MK2103 și MKfr 211.

Cursul „Migrația ca factor de securitate europeană” prezintă diverse aspecte legate de fenomenul migrației în Europa după cel de-al doilea război mondial. Migrația a devenit una dintre cele mai acute „probleme” cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Cum afectează migrația statele-națiune din Europa? Poate națiunea și naționalitatea sunt concepte depășite și ar trebui să ne gândim mai mult în termeni de societăți transnaționale și depre solidarități? Cât de adevărată este ideea că unificarea Europei a dus la crearea unei „fortărețe europene”? De ce sunt refugiații considerați adesea migranți „ilegali”? Care este soarta refugiaților în Ucraina și cum afectează drepturile omului soarta refugiaților? Cum este legată migrația în Europa de istoria colonialismului, de contextul globalizării, de procesul de unificare europeană? Care sunt legăturile dintre imigrație și segregarea etnică, izolarea spațială și ghetoizarea, precum și tulburările urbane? Care este diferența dintre cultura imigrantă și cultura etnică/identitatea etnică și cum se exprimă aceasta? De ce există o reacție în Europa împotriva migrației și a multiculturalismului în general și a migranților musulmani în special? La aceste întrebări și la multe altele s-a răspuns în cadrul acestui curs.

Fiecare beneficiar a primit Certificat de absolvire cursului.