UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA PARTICIPĂ LA CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ PENTRU CONSOLIDAREA SUSTENABILITĂȚII SECTORULUI TURISTIC ȘI SUSȚINEREA DEZVOLTĂRII „BLUE GROWTH”
Universitatea de Stat din Moldova va participa la o conferință internațională intitulată „Turism durabil și „BLUE GROWTH” în regiunea Mării Negre”, care va avea loc la Varna (Bulgaria) pe 8 octombrie 2024, la Universitatea de Management din Varna. Evenimentul este axat pe rolul sectorului turistic în asigurarea creșterii blue în regiunea Mării Negre. BLUE GROWTH este adesea asociată cu industrii precum transportul maritim, porturile, construcția și repararea navelor, dar, de fapt, turismul costier, precum și serviciile aferente, reprezintă cel mai mare sector al economiei blue a UE în termeni de valoare adăugată brută generată și ocupare a forței de muncă.
În ciuda performanței sale bune, sub-sectorul turismului se confruntă cu multe dificultăți. În cadrul conferinței viitoare, Universitatea de Stat din Moldova va prezenta provocările sectorului turistic din Republica Moldova, în principal legate de îmbunătățirea sustenabilității, inovației și soluțiilor tehnologice. Împreună cu experți și cercetători din Bulgaria, Grecia și Turcia, precum și cu reprezentanți ai afacerilor, instituțiilor și cetățenilor prezenți în sala de conferințe, vor fi explorate soluții adecvate pentru a ajuta turismul în regiunea Mării Negre și pentru a activa contribuția acestuia la creșterea „blue”.
Conferința va inaugura oficial activitatea rețelei internaționale INTERSMARTS – o alianță de experți și cercetători din diverse domenii – care are ca scop creșterea absorbției de noi cunoștințe și inovații în turism și serviciile conexe, pentru a îmbunătăți sustenabilitatea sectorului și a spori contribuția acestuia la creșterea blue în regiunea Mării Negre. Universitatea de Stat din Moldova face parte din această rețea și din consorțiul proiectului BSB00332 „Interdisciplinary Solutions for Smart Sustainable Tourism and Services for Blue Growth in the Black Sea Basin” (INTERSMARTS), care este cofinanțat de Programul INTERREG NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027.