Good Governance and Accountability in Public Administration (GAAP)
Programul de Cooperare al Institutului Suedez cu Ucraina și Republica Moldova
Titlul proiectului: Bună guvernare și responsabilitate în administrația publică (GAAP)
Număr de înregistrare a proiectului SI: 00668/2024
Lider de proiect/persoana de contact:
Timur Uman, profesor în Administrarea Afacerilor, cu accent pe Contabilitate și Control
Andrei MULIC, Șef Deaprtamet Finanțe și Bănci, FȘE, Universitatea de Stat din Moldova
Parteneri:
Institutul Interregional pentru Dezvoltare Comunitară ONG, Suedia
Universitatea de Stat din Moldova, Republica Moldova
Universitatea de Stat Sumy, Ucraina
Bugetul proiectului: 3000 000 SEK
Principala organizație solicitantă:
Şcoala Internaţională de Afaceri Jönköping
Perioada de timp: 15-11-2024 – 15-11-2026
Prezentarea proiectului:
Pe lângă contribuția la consolidarea instituțiilor democratice și a administrației publice, proiectul va contribui la următoarele domenii:
- Mass-media liberă și independentă – Principiile bunei guvernări și ale responsabilității la nivel local Guvernul sunt împletite cu relațiile cu mass-media și cu managementul relațiilor cu mass-media. Mass-media independentă este, de asemenea, un mecanism important de guvernanță corporativă care asigură publicul responsabilitatea organizațiilor. Programul de formare va include astfel un modul care detaliază rolul mass-media ca mecanism de bună guvernare și va evidenția cele mai bune practici locale interacțiuni guvern-media.
- Dezvoltarea societății civile – Colaborarea autorităților locale cu societatea civilă este una dintre cele pietrele de temelie ale bunei guvernări și ale responsabilității
- Dezvoltarea societății civile – Colaborarea autorităților locale cu societatea civilă este una dintre pietrele de temelie ale bunei guvernări și responsabilizării – programul de formare va include un modul care evaluiează strategiile și structurile administrației locale și angajamentului societății civile și modul în care un astfel de angajament întărește bunele practici de guvernanță și responsabilitate
- Egalitatea de gen – Egalitatea de gen reprezintă încă un alt principiu fundamental al bunei guvernări și este o parte integrantă a discuției despre reprezentare și incluziune. Programul de stagiar va astfel includeți modulul care evidențiază diversitatea de gen și egalitatea de gen ca părți ale publicului diferit mecanisme de guvernare, adică consiliu, comitete și echipe de conducere.
Scopul general al proiectului:
Proiectul își propune să doteze funcționarii publici din administrația locală ucraineană (regiunea Sumy) și administrația publică locală din Republica Moldova cu cunoștințe și abilități în dezvoltarea bunei guvernări și a răspunderii în municipalitățile lor și nu numai.
Parteneriat și stakeholders
Proiectul este un parteneriat între Jönköping International Business School (JIBS) și Universitatea de Stat din Moldova, Institutul Academic și de Cercetare în Afaceri de la Universitatea de Stat Sumy. Aceste instituții au o lungă tradiție de excelență în educație și cercetare în domeniul guvernanței publice, precum și rețele extinse cu factorii de decizie din administrațiile locale. Universitatea de Stat din Moldova (USM), reprezintă o parte importantă, având în vedere ambiția Moldovei la egalitate cu Ucraina în integrare în UE. În mod similar cu Ucraina, Moldova se confruntă cu provocări similare cu Ucraina în dezvoltarea structurilor și principiilor de bună guvernare și responsabilitate în organizațiile guvernamentale locale, totuși, având în vedere că Moldova nu a experimentat război, această dezvoltare a avansat mai mult decât ucraineană și, prin urmare, experiența Facultății de Științe Economice reprezintă un plus important la program, având în vedere expertiza lor în rezolvarea provocărilor legate de buna guvernare și responsabilitate. MSU va fi, de asemenea, Hab-ul de instruire pentru a funcționarilor publici din regiunea Sumi.
Activități principale
În faza de dezvoltare reprezentanți ai JIBS formați din 5 profesori/cercetători superiori (inclusiv liderii de proiect) și reprezentanți ai SSU formați din 5 seniori/cercetători (inclusiv decanul departamentului de management) se vor implica în dezvoltarea detaliată a Programului de bună guvernare și responsabilitate pentru administrația locală ucraineană. Planificarea se va face inițial online, dar și printr-un atelier de 3 zile în Suedia între principalii parteneri și părțile interesate. Activitățile de comunicare, recrutare și selecție vor fi integrate în această fază a proiectului.
Faza de implementare (1 an de program) va include livrarea programului de educație constând din prelegeri, seminarii, ateliere de lucru și lucru pe proiecte. Programul conține 3 module cu durata de o săptămână fiecare.
Faza de evaluare (6 luni) va consta în ateliere de lucru între părțile din program, cu accent pe evaluarea programului și perspectivele de viitor.
Impactul așteptat
Interacțiunea dintre SSU și MSU în cadrul proiectelor ar putea duce la o educație executivă comună pentru eforturile funcționarilor publici și un parteneriat între cele două universități din acest domeniu. Dezvoltarea acestui tip de program este foarte utilă pentru JIBS care caută din ce în ce mai mult oportunități de cooperare pentru dezvoltarea educației executive în organizațiile din sectorul public din Ucraina. Implicarea în astfel de programe dezvoltă înțelegerea personalului JIBS a nevoilor sectorului public ucrainean și permite dezvoltarea de inițiative ulterioare cu universitățile ucrainene.
Project team from MSU:
• Dr., conf. univ., Maria HĂMURARU- Decan Facultatea Științe Economice, USM
• Dr., conf. univ., Andrei MULIC- Șef Departament Finanțe și Bănci, FȘE, USM
• Dr., conf. univ., Maria COJOCARU- Șef Departament Contabilitate și informatică economică, FȘE, USM
Rolul strategic al funcționarilor publici în adoptarea economiei circulare: integrarea principiilor sustenabile în instituțiile de învățământ superior – PubCirEco
Erasmus+ Programme 2021-2027 KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici Consolidarea capacitaților în învățământul superior Număr de referință: 101129166 Titlu, Acronim: Rolul strategic al funcționarilor publici în adoptarea economiei circulare: integrarea principiilor sustenabile în instituțiile de învățământ superior – PubCirEco
Perioada de implementare: 1 noiembrie 2024 – 31 octombrie 2027
Parteneri din țările vecine estice:
• Universitatea Națională Kyiv-Mohyla Academy, Ucraina (KhNUE)
• Universitatea Națională Tehnică a Ucrainei, Ucraina (NURE)
• Universitatea Națională Economică din Kiev, Ucraina (UU)
• Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM)
• Universitatea de Stat din Moldova (USM)
• Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM)
Parteneri din Uniunea Europeană:
• Universitatea Mykolas Romeris (MRU) – Coordonatorul proiectului
• Universitatea de Tehnologie din Tallinn, Estonia (TTK)
• Universitatea de Științe Aplicate, Austria (CO2)
Prezentarea proiectului:
Proiectul PubCirEco are ca scop promovarea economiei circulare prin modernizarea curricula în instituțiile de învățământ superior (IIS). Inițiativa vizează formarea unei generații de profesioniști pregătiți să implementeze practici sustenabile în administrația publică, cu accent pe atenuarea impactului schimbărilor climatice, dezvoltarea sustenabilă și adoptarea principiilor economiei circulare. Proiectul este aliniat la prioritățile European Green Deal, consolidând educația incluzivă, digitalizarea și internaționalizarea în regiunile Moldovei și Ucrainei.
Scopul general al proiectului:
Creșterea capacitații instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Ucraina de a sprijini tranziția către economia circulară prin formarea de specialiști bine pregătiți, dezvoltarea competențelor profesionale și promovarea alinierii la standardele europene.
Obiective specifice:
• Dezvoltarea competențelor studenților și ale funcționarilor publici prin module educaționale inovative adaptate cerințelor pieței muncii.
• Promovarea accesului incluziv la educație prin soluții digitale care conectează actorii relevanți din mediul academic, public și privat.
• Sprijinirea implementării economiei circulare în sectorul public prin colaborări eficiente între universități, autorități și companii.
• Facilitarea integrării Moldovei și Ucrainei în spațiul european al educației sustenabile.
Principalele activități:
• Crearea de programe educaționale inovatoare pentru formarea competențelor în domeniul economiei circulare;
• Organizarea de ateliere de instruire, vizite de studiu și studii de caz pentru schimbul de bune practici;
• Implementarea programelor de mobilitate academică în vederea consolidării colaborării internaționale.
Impactul așteptat:
• Formarea unei forțe de muncă adaptate cerințelor economiei circulare;
• Creșterea capacitații instituțiilor de învățământ superior de a contribui la dezvoltarea sustenabilă;
• Consolidarea cooperării academice dintre statele din vecinătatea estică și Uniunea Europeană;
• Susținerea redresării economice durabile în Republica Moldova și Ucraina.
Echipa de proiect din cadrul USM:
• Dr., conf. univ., Maria HĂMURARU – Decan Facultatea de Științe Economice, USM
• Dr., conf. univ., Veronica BULAT – Șef Departament Economie, Marketing și Turism, FȘE, USM
• Dr., conf. univ., Adriana BUZDUGAN – Departamentul Economie, Marketing și Turism, FȘE, USM
• Dr., conf. univ., Natalia ANTOCI – Departamentul Economie, Marketing și Turism, FȘE, USM
Interdisciplinary Solutions for Smart Tourism and Services for Blue Growth in the Black Sea Basin INTERSMARTS
Fișa proiectului: Interdisciplinary Solutions for Smart Tourism and Services for Blue Growth in the Black Sea Basin INTERSMARTS
Denumire proiect: BSB00332. Interdisciplinary Solutions for Smart Tourism and Services for Blue Growth in the Black Sea Basin INTERSMARTS |
Sursa de finanțare: Proiectul INTERSMARTS este co-finanțat de Programul INTERREG NEXT Black Sea Basin 2021-2027. |
Coordonator proiect: Varna University of Management Parteneri: International Hellenic University Moldova State University Istanbul Development Agency |
Perioada derulării proiectului: 15.06.2024 – 14.12.2025 |
Bugetul proiectului: 554.605,80 € |
Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea performanței de durabilitate și absorbția inovației a turismului și serviciilor în bazinul Mării Negre prin cercetare interdisciplinară, crearea de rețele și co-crearea. Obiectivul proiectului se bazează pe modelul cvintuplu de inovare care reunește mediul academic, afaceri, guvern, sectoare civice și mediu în elaborarea de soluții interdisciplinare pentru dezvoltarea durabilă în turism. |
Echipa de proiect (USM): Hămuraru Maria – coordonator instituțional Bulat Veronica, Buzdugan Adriana, Antoci Natalia, Surugiu Anatol, Țurcanu Olesea, Gavrilaș Natalia, Dombrovski Ina, Nirean Elena, Ungurean Dragoș, Tonu Daniela, Tabarcea Ala, Ceaicovskii Alexandr, Trifonova Larisa |
ENRICHER- HUBS (dEsigNing gReen tourism Concepts tHrough lEarning)
Fișa proiectului: ENRICHER- HUBS (dEsigNing gReen tourism Concepts tHrough lEarning)
Denumire proiect: Ref. Ares(2022)1235565 - 18/02/2022. ENRICHER- HUBS (dEsigNing gReen tourism Concepts tHrough lEarning) |
Sursa de finanțare: ERASMUS Standard Budget-based + LS Type II |
Coordonator proiect: Haaga-Helia UAS Parteneri: Caucasus University, Georgia Management Centre Innsbruck, Austria University of European Political and Economic Studies, Republic of Moldova Akaki Tsereteli State University, Georgia Moldova State University, Republic of Moldova Genova University, Italy Comrat State University, Republic of Moldova Telavi State University, Georgia |
Perioada derulării proiectului: 2023 – 2026 |
Bugetul proiectului: 831.201,00 € |
Obiectivul general al proiectului: Proiectul își propune să identifice nepotrivirile de aptitudini și competențe între instituțiile de învățământ superior (IIS) și piața muncii și să dezvolte educație și formare pentru a îmbunătăți conceptele de servicii de turism verde pentru turismul durabil în Georgia și Moldova. Proiectul va aduce cele mai noi cunoștințe și va dezvolta competențe ale personalului instituțiilor de învățământ superior din țările țintă prin introducerea de noi abordări inovatoare de predare și învățare. De asemenea, va produce soluții pentru provocările actuale legate de oferta limitată de produse și servicii turistice din țările țintă care pot fi caracterizate ca fiind ecologice. |
Echipa de proiect (USM): Bulimaga Tatiana – coordonator instituțional Hămuraru Maria, Bulat Veronica, Buzdugan Adriana.
|
EMPOWERING YOUNG WOMEN: SUSTAINABLE LIVELIHOODS THROUGH TOURISM
Fișa proiectului: EMPOWERING YOUNG WOMEN: SUSTAINABLE LIVELIHOODS THROUGH TOURISM
Denumire proiect: EMPOWERING YOUNG WOMEN: SUSTAINABLE LIVELIHOODS THROUGH TOURISM IN MOLDOVA |
UN Tourism |
Coordonator proiect: Universitatea de Stat din Moldova |
Perioada derulării proiectului: 16.10.2023- 15.10.2024 |
Bugetul proiectului: 40.000,00 € |
Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea unui mediu favorabil pentru turismul durabil și în special femeile antreprenoare din sectorul turismului; Îmbunătățirea capacității femeilor antreprenoare și angajaților din turism de a pune o bază solidă pentru continuarea și dezvoltarea în continuare a afacerilor și a carierei în sectorul turismului.. |
Echipa de proiect (USM): Bulat Veronica – coordonator instituțional Maria Hămuraru, Antoci Natalia, Buzdugan Adriana, Stoica Mariana, Ceaikovskii Alexandr, Nazar Nadejda, Dombrovschi Ina, Gavrilaș Natalia, Balmuș-Andone Mihaela. Carp Elena, Luca Tatiana. |
Moldova Eco-Tourism Blended Learning Training Program
Fișa proiectului: Moldova Eco-Tourism Blended Learning Training Program
Denumire proiect: Moldova Eco-Tourism Blended Learning Training Program |
Autoritate finanțatoare: USFS International Programs |
Coordonator proiect: Universitatea de Stat din Moldova |
Perioada derulării proiectului: 20.02.2023- 19.02.2024 |
Bugetul proiectului: 30.000,00 € |
Obiectivul general al proiectului: Scopul proiectului este de a crea un cadru de formare durabil (financiar, logistic și metodologic) pentru calificarea și recalificarea specialiștilor în turism și mediu pe teme care contribuie la valorizarea, protecția și conservarea siturilor naturale. Scopul final este de a sprijini părțile interesate locale să gestioneze recreerea, asigurând în același timp integritatea resurselor naturale, în special în siturile cu trafic intens, inclusiv ecosistemele sensibile și siturile semnificative din punct de vedere cultural. |
Echipa de proiect (USM): Sochircă Vitalie – coordonator instituțional Bulat Veronica – manager executiv Maria Hămuraru, Buzdugan Adriana, Antoci Natalia, Mulic Andrei, Ciobanu Victor, Bălățel Elena, Nepotu Lucia. Ciubuc Natalia, Gratii Vladislav, Miron Aliona, Dudnicenco Tatiana, Boian Ilie, Domenco Rodion. Turchină Tatiana, Roșcovan Nina, Delinschi Svetlana. |
Centrul de cultură antreprenorială românească „Virgil Madgearu”
Fișa proiectului: Centrul de cultură antreprenorială românească „Virgil Madgearu”
Denumire proiect: Nr. DRRM/C/5 din data 25.04.2023 - Crearea Centrului de cultură antreprenorială românească „Virgil Madgearu” |
Autoritate finanțatoare:
Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova |
Coordonator proiect:
Universitatea de Stat din Moldova Coordonator instituțional: Facultatea de Științe Economice |
Perioada derulării proiectului:
mai 2023 - noiembrie 2023 |
Bugetul proiectului:
142.788,94 RON |
Obiectivul general al proiectului:
Promovarea culturii antreprenoriale românești prin: · Asigurarea interacțiunii mediului academic cu mediul de afaceri, axată pe elementele antreprenoriatului sustenabil · Identificarea bunelor practici ale culturii antreprenoriale românești · Consolidarea integrării sociale și lingvistice a studenților din toate zonele Republicii Moldova, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului |
Echipa de proiect:
Hămuraru Maria – coordonator instituțional Balmuș-Andone Mihaela, Bajurea Svetlana, Erhan Ana |
Planul de activitate CCAR 2023-2024
MHELM
Fișa proiectului: MHELM
Denumire proiect: Nr.: 609656-EPP-1-2019-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP - Moldova Higher Education Leadership and Management |
Autoritate finanțatoare: Programul Comisiei Europene -Erasmus+ |
Coordonator proiect: Universitatea Tehnică din Moldova |
Perioada derulării proiectului: 15.11.2019 – 14.11.2022 |
Bugetul proiectului: 844.453,00 € |
Obiectivul general al proiectului: Consolidarea guvernanței, a planificării strategice și a managementului în universitățile din Moldova, pentru a sprijini reforma sectorului prin creșterea abilităților și competențelor de leadership și management. |
Echipa de proiect (USM): Niculiță Angela – coordonator instituțional Dandara Otilia, Hămuraru Maria, Balmuș-Andone Mihaela, Turchină Tatiana |
ReSTART
Fișa proiectului: ReSTART
Denumire proiect: Nr. 585353-EPP-1-2017-1-RO-EPPKA2-CBHE-JP- Reinforce entrepreneurial and digital skills of students and teachers to enhance the modernization of higher education in MOLDOVA / Consolidarea competențelor antreprenoriale și digitale ale studenților și cadrelor academice pentru a spori modernizarea învățământului superior în Moldova (ReSTART) |
Autoritate finanțatoare: Programul Comisiei Europene -Erasmus+ |
Coordonator proiect: Universitatea Politehnică din București Coordonator național: Universitatea de Stat din Moldova |
Perioada derulării proiectului: 15.10.2017- 14.10.2021 |
Bugetul proiectului: 680.364,00 € |
Obiectivul general al proiectului: Extinderea beneficiilor și sporirea impactului curriculumului antreprenorial asupra studenților și cadrelor științifico-didactice prin valorificarea experienței avansate în domeniu. Proiectul prevede modernizaerea a 30 de cursuri universitare în diverse discipline din domeniul „Administrarea afacerilor”, din cadrul a 5 universități din R.Moldova. |
Echipa de proiect (USM): Jalencu Marian – coordonator instituțional Paladi Florentin, Bulimaga Tatiana, Balmuș-Andone Mihaela, Mironov Svetlana, Scutaru Alexandru, Prisăcaru Veronica, Cosnicean Irina, Raevscaia Irina |
REFINE
Fișa proiectului: REFINE
Denumire proiect: 585784- EPP-1- 2017-1-ATEPPKA2- CBHE-JP Erasmus+ Capacity Building in Higher Education Project: “Reforming Master Programmes in Finance in Armenia and Moldova” (REFINE) / Reformarea programelor de master în finanțe în Armenia și Moldova (REFINE) |
Autoritate finanțatoare: Programul Comisiei Europene -Erasmus+ |
Coordonator proiect: University of Applied Sciences BFI Vienna, Austria Coordonator național: Universitatea de Stat din Moldova |
Perioada derulării proiectului: 15.10.2017- 14.10.2020 |
Bugetul proiectului: 615.507,00 € |
Obiectivul general al proiectului: · Reformarea programulor de master în Finanțe la 3 universități din Republica Moldova și 3 universități din Armenia. · Reforma a 6 planurilor de învățămînt existente în domeniul finanțelor în contextul evoluțiilor internaționale recente în domeniu. · Promovarea calității și relevanței Programelor de Master prin dezvoltarea și actualizarea materialelor didactice/suportului de curs. · Dezvoltarea în continuare a competențelor și abilităților profesionale ale personalului didactic prin cursuri de formare inovatoare, metodologii noi de predare și subiecte actuale în domeniul Finanţelor. · Ajustarea programelor de masterat la cerințele pieței forței de muncă. |
Echipa de proiect (USM): Ulian Galina, prof. univ. dr. hab. – coordonator instituțional., Andrei Mulic, conf. univ. dr. - manager financiar., Cojocaru Maria, conf. univ. dr., Covalschii Tatiana lector univ., dr., Ganea Victoria, prof. univ. dr. hab., Mihalachi Ruslan, conf. univ. dr., Doga-Mîrzac Mariana, conf. univ. dr., hab., Tîrșu Valentina, lector. |