Davîdov Elena, studentă la specialitatea Servicii Hoteliere, Agrement și Turism, Facultatea Științe Economice: Erasmus, oportunitateа ta de studii în Europa!

Hey! Mă numesc Davîdov Elena și sunt studentă în anul doi, la facultatea Științe Economice, Specialitatea Servicii Hoteliere, Agrement și Turism.

Recent am aplicat la programul Erasmus, iar prin intermediul unui concurs am reușit să obțin cu success un contract de mobilitate pe o perioadă de jumătate de an. Cel din urmă a fost încheiat între Universitatea de Stat din Moldova și una dintre cele mai de TOP universități din Suedia, fiind și una dintre cele mai înstărite universități din lume.

În opinia mea, Erasmus este o oportunitate inedită de a pătrunde în estență de prin interior și anume prin faptul că sunt studentă, în același rând cu alți studenți internaționali și locali, astfel împreuna cunoscând cultura, obiceiurile, tradițiile, limba, până și bucătăria fiecăruia dintre mates.

Datorită programului am o bursă, care este predestinată pentru achitarea căminului, transportului și alimentației. Pentru studenți sunt o mulțime de reduceri începând de la metode de deplasare și mâncare, terminând cu reduceri de 70% la H&M.

Integrarea elevilor în societatea suedeză a început chiar de la prima zi de când am aterizt pe tărâmul țării scandinavice. Pentru cei care studiază sunt organizate o mulțime de întâlniri cum a fost plecarea organizată în Stockholm, vizitarea muzeelor, oferirea posibilității de a fi membru a națiunilor pentru două săptămâni absolut gratis (după care e necesar de cumpărat abonament), repartizarea pe grupuri a studenților care și-au droit un ajutor-buddy (un elev localnic care te îndrumă și te susține în caz de ceva inconformități). Pâna și conviețuirea în cămin te ajută să te integrezi mai ușor. Am marele noroc să locuiesc pe un etaj cu 12 oameni minunați care se simt de parcă am fi toți o familie mare!

La capitolul studiilor, este într-adevăr uimitor că nu se simte stres și presiune la ore. Momentan studiez International Business unde este necesară concentrarea și pătrunderea în esență a subiectelor predate. Fără bibliotecă este într-adevăr complicat, astfel timpul liber îl petrec anume acolo. Conversațiile și adresările către profesor diferă complet de ceea ce este obișnuit în țara noastră: primordial e comfortul studentului și numai apoi al profesorului, este interzis să te adresezi la cel din urmă dupa numele de familie și mai ales “Mrs”sau “Ms”, deci evitând formalitățile(pe care suedezii le urăsc)- profesorul nostru este pur și simplu Henrik. În caz că ai frică de a vorbi nu există nici o problemă- important să înțelegi tema, ca să poți scri testul și examenul. Un alt lucru care m-a impresionat foarte mult și aș pleda întru instituirea acestei regului și în univeristatea noastră: lecția durează în total o ora și jumătate, dar se repartizează în 45min-15min pauză-45min. Astfel calitatea studiilor crește considerabil așa cum studentul vine mereu cu plăcere la lecții ținând cont de faptul că va avea o mini pauză pentru a fi apt de a cuprinde materialul îngtregime fără de a se supraînărca cu informație.

Datorită Erasmus am oportunitatea de a simți pe propria piele toate cele menționate mai sus, așa că propun, ba chiar îndemn ca să aplice cât mai mulți tineri la programele internaționale, mai ales ca Universitatea de Stat din Moldova este prima universitates din țară ce oferă o varietate de concursuri în țări absolut diferite una față de alta, inedite în felul său.