Рroiectul „Empowering young women: Sustainable livelihoods through tourism”

Universitatea de Stat din Moldova susține Leadershipul Feminin în Turism prin implementarea proiectului “EMPOWERING YOUNG WOMEN: SUSTAINABLE LIVELIHOODS THROUGH TOURISM”, finanțat de UN Tourism prin intermediul Estonian Development Cooperation of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Estonia, fiind coordonat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova alături de Agenția de Investiții.

Îndeplinirea obiectivelor de creare a unui mediu propice pentru turismul durabil și pentru antreprenoarele în turism, în special pentru femeile din Republica Moldova precum și îmbunătățirea capacității antreprenoarelor și angajatelor din sectorul turistic pentru a stabili o bază solidă pentru continuarea și dezvoltarea ulterioară a afacerii și carierei în domeniul turismului a constituit subiectul abordat astăzi în prima zi a misiunii UN Tourism în Republica Moldova.

Rolul misiunii UN Tourism în țara noastră este de a desfășura formare de formatori pentru două grupuri de experți: formatori pentru formarea de competențe în domeniul turismului destinat femeilor din mediul rural; formatori pentru formare de competențe în domeniul Egalității de gen în industria turismului destinat principalilor actori din industria turistică.  

La discuții au participat, prim-prorectorul USM, Otilia Dandara, decanul Facultății de Științe Economice, Maria Hămuraru, Managerul institutional al proiectului, Veronica Bulat, Director Technical Cooperation & Silk Road UN Tourism, Jaime I. Mayaki,  Coordonatoarea de proiect Technical Cooperation & Silk Road, UN Tourism, Olivia Siv,  Expertele și consultantele în Egalitate de Gen din cadrul organizației Facilitating Feminist Futures,  Lucy Ferguson și Daniela Moreno Alarcón. 

Părțile au trasat direcțiile de colaborare, prin prisma obiectivelor proiectului, care pot contribui la valorificarea noilor oportunități educaționale în susținerea leadershipului feminin în industria turismului din Republica Moldova.

Prim-prorectorul USM, Otilia Dandara a subliniat beneficiile multiple pe care această colaborare le va aduce comunității de formatori în domeniul turismului, prin prisma egalității de gen, Universitatea de Stat din Moldova fiind leader  în prestarea serviciilor educaționale în acest domeniul: „Prin organizarea formărilor de formatori pentru cel două tipuri de cursuri de formare, avem posibilitatea de a diversifica oferta profilului formatorilor, oferindu-le posibilități de studiu și cercetare într-un context internațional, asigurând durabilitate în domeniul formării pe parcursul vieții”.

Membrii misiunii au menționat că deoarece, conform Raportul Global al UN Tourism, industria turismului constituie principalul angajator al femeilor, proiectul urmărește promovarea rolurilor femeilor în cadrul sectorului prin intermediul unor căi cuprinzătoare de învățare și formare, o abordare direct legată de realizările Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

UN Tourism implementează această inițiativă în strânsă colaborare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldovei, Agenția de investiții și Universitatea de Stat din Moldova, cu finanțare din fondul Cooperării pentru Dezvoltare Estoniene a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia.

Curs de instruire: PENTRU FORMARE DE COMPETENȚE ÎN DOMENIUL TURISMULUI, DESTINAT FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL